Prezentare

Prezentare

Laboratorul Diagnostic Biologie Moleculara, Imunologie HLA si Virusologie a fost infiintat in anul 2000 de catre Domnul Profesor Doctor Ioanel Sinescu, Directorul Centrului de Chirurgie Urologica, Dializa si Transplant renal din Institutul Clinic Fundeni. Mentionam ca este primul laborator de biologie moleculara in imunologia transplantului din Romania. Acest laborator a fost acreditat de Federatia Europeana de Imunogenetica in anul 2006. (vezi certificat acreditare)

Din anul 2006, Laboratorul si-a schimbat denumirea in Centrul de Imunogenetica si Virusologie si este Centru de Referinta in Imunologia transplantului in Romania, forum metodologic, organizand periodic Workshop-uri, mese rotunde si cursuri in domeniul histocompatibilitatii, imunogeneticii si virusologiei, congrese si alte manifestari stiintifice nationale si internationale.

Prezentarea Laboratorului de Analize Medicale 2 (LAM 2)
DIAGNOSTIC BIOLOGIE MOLECULARA
IMUNOLOGIE HLA si VIRUSOLOGIE

Laboratorul de Analize Medicale 2 a fost infiintat in anul 2000 de catre Domnul Academician, Profesor Doctor Ioanel Sinescu, Directorul Centrului de Chirurgie Urologica, Dializa si Transplant Renal din Institutul Clinic Fundeni. Mentionam ca este primul laborator functional, de biologie moleculara in imunologia transplantului din Romania. Acest laborator a fost acreditat de Federatia Europeana de Imunogenetica (EFI) in anul 2006. (vezi certificate acreditare)

Din anul 2006, laboratorul este Centru de Referinta in Imunologia transplantului in Romania, forum metodologic, organizand periodic Workshop-uri internationale, mese rotunde si cursuri in domeniul histocompatibilitatii, imunogeneticii si virusologiei, congrese si alte manifestari stiintifice nationale si internationale.
Activitatea principal a laboratorului consta in efectuarea tuturor investigatiilor virusologice si imunologice necesare in vederea performarii unui transplant, fie de organ solid (rinichi, inima, ficat, plaman, etc.), fie de celule stem hematopoietice.
Aceste investigatii sunt efectuate atat primitorilor unui transplant cat si donatorilor (vii sau in moarte cerebrala) si includ: diagnostic virusologic indirect (screening viral) si diagnostic direct (determinarea incarcaturii virale) pentru virusurile hepatitice (A, B, C, D), HIV, herpesvirusuri (CMV, EBV), parvovirus B19, BK polyomavirus, adenovirusuri, HTLV, toxoplasma gondii ; markeri tumorali (AFP, CEA, CA 19-9, CA 125, CA 15-3, PSA total si free, Cyfra 21-1); screening si identificare de anticorpi anti HLA; genotiparea HLA de rezolutie joasa, medie si inalta, stabilirea compatibilitatii primitor-donator; testul crossmatch; Monitorizarea prin Chimerism in transplantul medular.
Totodata, Laboratorul de Analize Medicale II, asigura investigatiile necesare monitorizarii primitorilor in perioada posttransplant: evaluarea infectiilor virale si a markerilor tumorali in contextul tratamentului imunosupresor; imunologie de rejet (anticorpi anti HLA); dozarea tratamentului imunosupresor (ciclosporina, tacrolimus, sirolimus).
Pentru celelalte sectii ale Institutului Clinic Fundeni, care nu desfasoara activitate de transplant, laboratorul efectueaza teste de diagnostic virusologic direct si indirect, markeri tumorali, genotipari HLA specifice, asociate cu anumite boli (HLA B27, HLA DQ).

De asemenea, Centrul de Imunogenetica este implicat in activitatea de coordonare si testare virusologica si imunologica pentru Registrul National de Donatori Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.

In paralel, membrii laboratorului activeaza ca si membrii ai Universitatii de Medicina si Farmacie Carol Davila din Bucuresti, coordonand Disciplina Imunologie si Imunologie de Transplant pentru modulul de limba romana si modulul de limba engleza.

Centrul de Imunogenetica si Virusologie Fundeni
Laborator Analize Medicale 2 (LAM 2)

LAM 2 este primul laborator de biologie moleculara in imunologia transplantului din Romania, fiind acreditat de Federatia Europeana de Imunogenetica (EFI) in anul 2006.

Din anul 2006, laboratorul este Centru de Referinta in Imunologia transplantului in Romania, forum metodologic, organizand periodic Workshop-uri internationale, mese rotunde si cursuri in domeniul histocompatibilitatii, imunogeneticii si virusologiei, congrese si alte manifestari stiintifice nationale si internationale.

Activitatea principala a Centrului de Imunogenetica si Virusologie consta in efectuarea tuturor investigatiilor virusologice si imunologice necesare in vederea performarii unui transplant, fie de organ solid (rinichi, inima, ficat, plaman, etc.), fie de celule stem hematopoietice.

Aceste investigatii sunt efectuate atat primitorilorilor unui transplant cat si donatorilor (vii sau in moarte cerebrala) si includ: diagnostic virusologic indirect (screening serologic) si diagnostic direct (determinarea incarcaturii virale) pentru virusurile hepatitice (A, B, C, D), HIV, herpesvirusuri (CMV, EBV), parvovirus B19, BK polyomavirus, adenovirusuri, HTLV, toxoplasma gondii ; markeri tumorali (AFP, CEA, CA 19-9, CA 125, CA 15-3, PSA total si free, Cyfra 21-1); screening si identificare de anticorpi citotoxici; genotiparea HLA si stabilirea compatibilitatii primitor-donator; test crossmatch; Chimerism;

Totodata, Centrul de Imunogenetica si Virusologie asigura investigatiile necesare monitorizarii primitorilor in perioada posttransplant: evaluarea infectiilor virale si a markerilor tumorali in contextul tratamentului imunosupresor; imunologic de rejet (anticorpi anti-HLA); dozarea nivelelor sanguine ale imunosupresoarelor (ciclosporina, tacrolimus, sirolimus);
Pentru celelalte sectii ale Institutului Clinic Fundeni, care nu desfasoara activitate de transplant, laboratorul efectueaza teste de diagnostic virusologic direct si indirect, markeri tumorali, genotipari HLA specifice, asociate cu anumite boli (HLA B27, HLA DQ). De asemenea, Centrul de Imunogenetica este implicat in activitatea de coordonare, recrutare, donare si testare virusologica si imunologica pentru Registrul National de Donatori Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.

In paralel, membrii laboratorului activeaza ca si membrii ai Universitatii de Medicina si Farmacie Carol Davila din Bucuresti, coordonand Disciplina Imunologie si Imunologie de Transplant pentru modulul de limba romana si modulul de limba engleza.

Logo-Credit-White

Laboratorul a fost acreditat de Federatia Europeana de Imunogenetica (EFI) in anul 2006.